Palkkataso Kiinassa riippuu yleensä siitä, mitä tekee. Perustehdastyöläisellä palkka saattaa olla 3000 yuanin luokkaa, aloittelevalla koodaajalla tai arkkitehdilla palkkataso on 30 000 yuanin luokkaa. Veroja joutuu maksamaan, jos palkka bonuksineen, etuineen (esim. vuokraetu, jota työpaikka maksaa työntekijöilleen) on yli 3500 yuania. Verot määräytyy synbtymäpaikan perusteella ja on tietty prosenttiosuus (en nyt muista, mikä se prosentti oli) työntekijän loppupalkasta (johon sisältyy siis bonukset yms.)

Sosiaaliturvan määrä riippuu synnyin kaupungista ts. jos on syntynyt Shanghaissa maksaa eri prosenttiosuuden sosiaaliturvaa kuin jos on syntynyt maaseudulla. Tämä ei kuitenkaan muutu, jos muutat, vaan sosiaaliturvan määrä määräytyy aina syntymäpaikan perusteella ei sen perusteella, missä asut sillä hetkellä. Shanghain lähikylissä syntyneiltä vähennetään palkasta sosiaaliturvamaksuja 9-13 % jostain luvusta, josta ei mitään hajua, mistä se tulee (oli n. 2600 yuania) ja tämän lisäksi yritys maksaa työntekijän sosiaaliturvakuluja 28-35 % vastaavasta luvusta, mutta joka oli lähempänä 3000 yuania. Ilmeisesti tuo vakiolukukin riippuu siitä, missä on syntynyt.

Sosiaaliturvan maksamiseen tarvitaan sosiaaliturvatunnus. Tämä on kuitenkin sen verran uudempi tapa, joten isolla osalla kiinalaisista ei ole kysesistä tunnusta valmiina, vaan se luodaan, kun kyseinen kiinalainen aloittaa työnsä firmassa/tehtaassa, joka maksaa sosiaaliturva kustannuksia.

Kiinassa on nykyään nousevana trendinä panostaa laatuun eli, jos työntekijä pystyy osoittamaan tekevänsä korkealaatuisempaa työtä voi kyseisen tyypin palkka nousta aika paljonkin. Tämä on ilmeisesti osa syy siihen, että esim. Huawei tuli Suomeen, sillä hinta-laatusuhteeltaan suomalaiset on "halpatyövoimaa" kiinalaisiin verrattuna. Kannattaa siis ottaa huomioon, että tuo kiinalaisen IT työläisen lähtö kuukausipalkka on nykyään 30 000 yuanin (3691 euroa) luokkaa ja mitä enemmän kokemusta sitäenemmän palkka nousee. Kiinalainen aloitteleva koodaaja tarkoittaa siis Suomen amk tasoista koodaajaa, joiden lähtöpalkka Suomessa on 2650 euroa, jos kokemus on vähäinen ja 3300 jos on hyvää aiempaa kokemusta (Insinööriliiton nettisivujen perusteella). Suomessa vastavalmistuneella diplomi-insinöörillä lähtöpalkkasuositus (TEK:n mukaan) on 3510 euroa.

Valitettavasti kiinalaisten palkkatason suhteen lähteeni on epävirallinen, [sarkastinen kommentti] mutta noidenkin perusteella voi jo arvioida, että vaikka Suomen sosiaaliturvamaksut ovat käsittääkseni firmoille isommat kuin Kiinassa niin huhut termistä "suomalainen halpatyövoima" eivät välttämättä ole ihan niin perättömiä kuin ihmiset äkkiarvaamaltaan ajattelevat. Ehkäpä Suomen hallituksen kannattaisi iänikuisen "suomalaiset ovat niin kallista työvoimaa" hokemisen sijasta käynnistää suomalaisille kiinankielen koulutusohjelmia ja ruveta markkinoimaan tätä hinta-laatusuhteeltaan hyvää suomalaista halpatyövoimaa Kiinaan. Sillä toisin kuin suomalaisia firmoja, kiinalaisia firmoja kiinnostaa nykyään enemmän nimenomaan tuo hinta-laatusuhde kuin pelkkä hintasuhde. [/sarkastinen kommentti] Toki se liukuhihna tehdastyö on edelleen halvempaa kiinassa, mutta kaikki ajattelua vaativa työ alkaa huhujen mukaan olla Kiinassa hintatasoltaan aika korkeaa.

Tietty tässä kannattaa ottaa huomioon se, että työnhintataso on korkea niin kauan kuin firma/tehdas noudattaa lakia. Jos firmaa/tehdasta ei kiinnostaa maksaa työntekijöidensä sosiaaliturvaa taikka veroja, niin luonnollisesti palkat ovat alhaisempia. Kiinan hallitus on kumminkin viimeaikoina pyrkinyt panostamaan laittoman työvoiman käytössä, mutta menestys ei kuulemma ole ollut kovin hyvä. Tässä kannattaa siis ottaa myös huomioon se, että jos firma/tehdas ei maksa sosiaaliturvaa on aika todennäköistä, ettei työntekijöillä ole sosiaaliturvatunnustakaan.

Ravintoloiden verojen maksamista tarkaillaan erillisellä "salaisella" koodilla (joka siis tulee kuittiin sellaisen arvoista tutun raaputus jutun peittämänä), jonka avulla asiakas voi käydä netissä tarkistamassa Kiinan valtion tarjoaman palvelun kautta onko kuitti aito vai ei, sillä kaikki aidot kuitit rekisteröidään kyseiseen palveluun. Luonnolliesti tässä on oletuksena, että asiakas pyytää kuitin, jos asiakas ei pyydä kuittia on kuulemma aika yleistä, että ravintolat valehtelevat tulonsa ja maksavat veroja vähemmän kuin, mitä pitäisi.