Oli tarkoitus kirjata tää seuraavan postauksen alkuun, mutta saakoon nyt sitten oman postauksensa, koska en ole jaksanut käydä läpi kuvia, jotka oli tarkoitus postata seuraavaksi.

Aloitetaan ekana nyt sitten näistä teehuijauksista. Ts. kiinalaiset paikalliset tulee juttelemaan, pyytää ottamaan kuvan ja kysyy sen jälkeen, oletko kiinnostunut teeseremonioista ja vie sinut katsomaan sellaista. Kuulostaako tutulta? Tosin omalla kohdallani en ole 100 % varma oliko kyse tuollaisesta huijauksesta, mutta tuli puheeksi AC:n kanssa tuo alkumatkani teejuttu ja sain silloin (pari viikkoa sitten) kuulla näistä teehuijauksista. Itseasiassa niistä mainitaan myös mun matkaoppaassa (jeps, olisi ehkä voinut lukea sen paremmin). Kuitenkin on pari juttua, jotka erottaa mun tapauksen perushuijauksista:

1. Mulle kerrottiin etukäteen, mitä joudun maksamaan teeseremoniasta ja hinta oli (AC:n kanssa käydyn keskustelun perusteella) ihan normaali 400-500 yuania (50-60 €) tässä tapauksessa lähempänä tuota kalliimpaa, koska kyseessä oli Mongolialainen teeseremonia eikä paikallinen ja esittely oli yksityinen eikä julkinen (usein noissa on kuulemma paljon porukkaa samaan aikaan, mutta mut ja ne kaks kiinalaista vietiin erilliseen huoneeseen).

2. Kiinalaiset osti mulle lahjaksi teetä, eikä se ollut ihan halpa (sen perusteella, mitä käteistä myyjälle ojennettiin).

3. Teehuijauksissa yl. se pelkkä teeseremonia maksaa sen, mitä itse maksoin teeseremoniasta + teestä + teeastiastosta = 1100 yuania (noin 135 €) 

4. Kun hetken vaikutti siltä, ettei mulla ollut tarpeeksoi käteistä mukana (en tod. kanna luottokorttia mukanani) niin kiinalaiset lupasivat maksaa, jos mulla ei ole tarpeeksi rahaa.

Ainut mysteeri X mun kohdalla on se teeastiasto, jonka hintaa en käytännössä tiedä, mutta laskelmieni perusteella (perustuu siihen, että toinen kiinalainen osti samaa teetä kuin minä, mutta ei astiastoa ja maksoi vähän päälle 700 yuania) maksoin siitä 400 yuania (50€), mikä on kyllä kallis, mutta se oli sen verran erikoinen etten osannut sen oikeaa arvoa arvioida. Kuitenkin sen perusteella mitä olen asiaa tutkiskellut vaikuttaa siltä, että tossa hinnassa oli pari sataa yuania tyhjää ts. mahdollista ulkomaalaisen paikalletuomispalkkiota kiinalaisille. 

Kuitenkin tästäkään ei voi olla 100% varma ja itse ajattelen, että a) olin varomaton b) ostin turisti krääsää, joka on kaikkialla ylihintaista.

Eli summa summarum: vaikka itse en ole täysin varma siitä tulinko huijatuksi, niin suosittelen, että jos jotkut random kiinalaiset pyytää teitä teeseremoniaan kieltäytykää tai jos menette paikalle vaatikaa saada hinta tietoonne etukäteen ja jos se on yli 400-500 yuania häipykää paikalta.

Yleensäkin olen todennut, että kielitaidottomuus johtaa kaikkein helpoimmin huijatuksi tulemiseen, koska et pysty kyselemään hintoja kunnolla etukäteen. Esim. jos ostat hedelmiä hedelmäkojuista ei niissä lue hintoja ja olen ostanut 3 persikkaa hintaan 30 yuania ja 19 yuania, joista epäilen 30 yuanin myyjän iskeneen pari kympiiä ulkomaalaislisää. Tämän takia ostan nykyään hedelmät supermarketista, koska siellä on hinnat näkyvillä ja koska kyseessä on marketti ei huijaamisesta olisi myyjälle mitään henkkoht etua.

Toki joskus voi käydä hyväkin tuuri ostin töistä palatessani vesimelonin 7 yuanilla, jota en myyjän sanoessa hinnan meinannut uskoa, joten annoin kaksi kympin seteliä, koska yl. vesimeloni maksaa, koosta riippue, jotain 10 ja 20 yuanin välillä. Myyjä nauroi päin naamaa antoi toisen kympin ja kolme kolikkoa takaisin, vaikka olisi ihan hyvin voinut vetää ylihintaa.

Samaa ylihinnoittelua sattuu tietty myös muidenkin tuotteiden kohdalla, mikä jossain määrin hankaloittaa pikkupuodeissa asioimista (marketeissa hinnat on aina näkyvillä ja koska ne ei ole ns. yksityisiä niin myyjät ei voi pyytää ylihintaa, mutta eivät myöskään tinkiä hintaa alaspäin). Tämän takia, jos tulee Kiinaan ostamaan halpoja tuotteita kannattaa treenata sitä kielitaidottomana hinnasta tinkimistä, sillä esim. vaatteita ei saa super halvalla isoista marketeista/vaateketjuista vaan pikkupuodeista ja metrotunnelien katukauppiailta, mutta kyseiset halvoilla hinnoilla tuotteita myyvät paikalliset myös voivat usein lisätä ns. ulkkarilisän hintoihin, jolloin tuotteesta ei välttämättä tulekaan yhtään sen halvempaa kuin marketeista. En tarkoita, että näin tapahtuisi aina, mutta jos et osaa neuvotella hinnasta/laadusta sinua saatetaan huijata. 

Teen kohdalla tämä on myös aika yleistä. Perussääntö: tee muuttuu vanhetessaan kitkerän hajuiseksi, jos tee on tuoretta se ei tuoksu kitkerältä ts. jos tee tuoksuu kitkerältä ja sitä myydään korkealaatuisena niin tiedät, että sinua yritetään huijata, joten pyydä jotain muuta teetä. Tämä pätee siis nimenomaan erikoistuneisiin teepuoteihin, jossa ostaja valitsee teensä. Jos ostat teesi valmiiksi pakattuna sen laatu riippuu siitä, mistä sen ostaa marketeista tasalaatuista pikkupuodeista saattaa vaihdella paljonkin.

Toisaalta tällainen hinnoillapelaaminen ei oikestaan koske vain ulkomaalaisia. Ulkomaalaiset ovat vain huomattavasti helpompi kohde, koska eivät tunne hintatasoa. Esim. kun olin Hangzhoussa tapaamassa kaveriani ja kävimme sillä turisteille suunnatulla kävelykadulla (josta oli pari kuvaa viime postauksessa), niin kaverini osti yhdestä puodista perinteisiä kiinalaisia makeisia ja myyjä heitti pussiin jonkun ylimääräisen paketin, jota kaverini ei ollut valinnut ja kun kaverini yritti ottaa sen pois myyjä käytännössä pakotti hänet ostamaan sen en täysin ymmärtänyt, mitä tapahtui, mutta tilanne jäi vaivaamaan kaveriani jälkikäteen, sillä hän kysyi minulta: "Miten päästä eroon tästä pahasta mielestä, kun tunnet tulleesi huijatuksi?" Siihen oli aika vaikea vastata mitään.