Tämä tulee nyt melko myöhään ja itseasiassa en alunperin mitään tällaista aikonut kirjoittaa. Satuin kuitenkin tammikuun puolivälissä kirjautumaan tähän blogiin ja katselemaan tilastoja, minkä jälkeen loppu tammikuun seurailin blogin lukijamääriä. Oli jokseenkin yllättävää huomata, että tätä blogia oli käynyt joka päivä katsomassa vähintään yksi ihminen ja huippupäivänä jopa 30. Vaikutti siis siltä, että vaikka ne ihmiset, joille tätä blogia alunperin kirjoitin eivät tätä enää seuraa (hehän tietävät etten ole tätä blogia enää jatkamassa) on tällä blogilla joitain haamulukijoita tai sitten tätä blogia käy sattumalta kyyläämässä yllättävän paljon porukkaa syystä tai toisesta.

Siispä päätin nyt virallisesti ilmoittaa, ettei tälle blogille ole tulossa jatkoa. Palasin Suomeen syyskuun viimeisenä päivänä ja työskennellyt Suomessa siitä eteenpäin, enkä usko enää palaavani Kiinaan töihin. Mahdolisesti matkustan sinne joskus turistina, mutta työskennellä en siellä enää halua.

Näiden loppusanojen lisäksi kirjaan tähän nyt loput hajatelmat, jotka aikoinani kirjoitin notepadiin, mutta joita en enää Suomeen palattuani jaksanut tänne päivittää (Samoin kävi myös edellisen blogini kanssa, joten kaippa tätä blogin yllättävää kuolemista voisi kutsua mun tavaksi). Syy siis sille miksi allaolevat hajatelmat ovat preesenssissä vaikken enää ole Kiinassa on yksinkertaisesti se, että olen kirjoitelut niiden luonnokset monta kuukautta sitten, enkä nyt enää viitsi vaihtaa aikamuotoja.

1. Ilmastointi on kaikkialla todella kovalla ja esim. metrossa on usein todella kylmä, joten otan sinne mukaan villapaidan ja kaulahuivin, enkä todellakaan ole ainut. 

2. Kiinalainen arkkitehtuuri on siinä mielessä omituista, että asunnot ei jotenkin hengitä yhtään. Japanissa ollessani totesin, että paras tapa pitää huone viileänä, kun ulkona on kuuma on pitää ikkunat kiinni, niin ristiriitaiselta kuin se saattaakin kuulostaa. Yritin siis tätä myös Kiinan asunnossani, mutta sieltä loppui happi sitten keskellä yötä, minkä takia rupesin pitämään ikkunat auki päivisin, jotta ilma kiertää edes jonkinverran.

3. Jos Kiinassa haluaa matkustaa junalla, on pakko ottaa passi mukaan. Junalippua ei voi ostaa ilman passia (tai kiinalaista henkkaria) ja passin numero kirjoitetaan junalippuun. Tästä seuraa myös se, että ulkkarit ei voi käyttää lippuautomaatteja, vaan on pakko jonottaa tiskille, sillä lippuautomaattiin tarvitsee kiinalaisen henkilöllisyyskortin, joka näytetään automaatissa olevalle henkkarikortin lukijalle. Tämä on ilmeisesti tullut vasta muutama vuosi sitten, sillä kiinalainen kaverini, jota menin katsomaan Hangzhouhun ei tiennyt tästä, minkä takia en alunperin tajunnut ottaa passia mukaan. Kuulemma myös taksissa saattaa tarvita passin tai muun henkkarin. En kuitenkaan ikinä matkustanut yksin taksilla niin en ole varma.

4. Kuten olen jo aiemmin maininnut Googlen palvelut ei kiinassa oikein toimi, joten jos käytät yleensä Chromea kannattaa se Kiinassa unohtaa ja käyttää firefoxia tai jotain muuta selainta. Sivuhuomiona myös Tor:n käyttäjille tiedoksi, että se ei toimi ollenkaan (tai ainakaan se selain ei toimi, en jaksanut kokeilla mitään oikeita konffausjuttuja).

5. Asuntojen ulkopuolella kulkevat putket tuntuu jotenkin vuotavan kokoajan, minkä takia esim. oman huoneeni ulkopuolelta kuuluu kokoajan jonkinlaista litinää. 

6. Kiinaan ei sitten kannata ottaa valkoisia vaatteita. Ne ei puhdistu kiinalaisissa pesukoneissa päinvastoin saattavat jopa muuttua likaisemmiksi. Yleisesti ottaen ainakin Shanghaissa monet suhtautuu vaatteisiin näin: vaatteita käytetään muutaman pesukerran verran, sen jälkeen niitä ei saa enää puhtaaksi, joten ne voi heittää roskikseen. Itselläni kaikki muut paitsi valkoiset vaatteet puhdistui, mutta kannattaa ottaa huomioon, että suurinosa kiinalaista vaatteista on tehty todella huonosta materiaalista, joka ei ilmeisesti puhdistu hirveän hyvin (omat vaatteeni olin siis pääasiassa tuonut Suomesta).

7. Opettelin sanomaan kiinaksi: "En ymmärrä", tästä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, sillä kiinalaiset tuntuvat olettavan, että jos kielitaidottomalle jatkaa kiinaksi asioiden hokemista ja vähän vaihtaa sanajärjestystä niin jossain vaiheessa se ymmärtää. Niin ja tietty huutaminenhan auttaa aina tämänhän tietävät myös suomalaiset...

8. Kiinan viisumilakia muutettiin tiukemmaksi, joten kiinan viisumi on nykyään vaikeampi saada. Syy on se, että mediassa monet poliitikot yms. on nykyään toitottanut aika paljon sitä, miten ulkomaalaiset on pahoja ja tulee Kiinaan vaan varastamaan, raiskaamaan, viuemään työpaikat ja muuten vain käyttäytymään huonosti ja loisimaan kunnon kiinalaisten kustannuksella.

9. Myös rahapolitiikkaa muutettiin, nykyään on vaikeampi siirtää ulkomaalaista valuuttaa Kiinaan. Varsinkin dollareita ei kuulemma hyväksytä oikein missään pankissa siirtovaluuttana.

10. Oleskeluni aikana myös metro muuttui (kuulutukset, uusia linjoja ja jotkut pysäkit), joten jos matkustaa Kiinaan ja metrokartta on painettu ennen vuotta 2013, ei pysäkit pidä enää paikkaansa.

11. Kiinassa on kolikkoja kolmessa eri tasossa en enää muista niiden nimiä, enkä jaksa tarkistaa, mutta kannattaa siis muistaa, että toisin kuin esim. euromaissa, joissa on vaan eurot ja sitten sentit niin kiinassa kerroksia on kolme ja yleensä niihin kaikkein pienimpiin rahoihin ei törmää (ainakaan Shanghaissa) ts. jos hinta on 1,50 niin annetaan yhden yuanin kolikko ja viiden sen toisteksipienimmän valuutta yksikön kolikko. Itse mokailin alussa antamalla aina 50 arvosta niitä pienempiä kolikoita ja myyjät kattoi vähän pitkään. Kaikissa seteleissä on Maon kuva. Kysyin joskus AC:ltä miksi seteleissä on vain Maon kuvia eikä ketään muuta niin vastaus oli: "Kiinassa saa olla tavallaan vain yksi oikea kanta ja jos seteleissä olisi eri kuuluisten poliitikkojen kuvia, jotka on kumminkin olleet tosi eri mieltä asioista (esim. Deng Xiaoping vs Mao Zedong) niin se antaisi ristiriitaisen kuvan kansalaisille. sen takia on virallisesti päätetty, että Mao oli oikeassa ja hänen kuvansa painetaan kaikkiin seteleihin."

12. Shanghaissa kannattaa välttää terasseilla istumista, sillä niillä voi saada niskaansa kuumaavettä/jätteitä tms., joka heitetään läheisen rakennuksen parvekkeelta/ikkunasta. Tämä toki pätee myös yleisesti joihinkin katuihin. Niskaan saattaa tulla mitä tahansa esim. kiehuvaa vetta. Tai vetiset tupakan tuhkat ja tumpit, jotka heitettiin kaverini niskaan, kun erehdyimme istumaan kahvilan terassilla. Ilmankos terassit tuntuvat olean Shanghaissa aika harvinaisia.

13. Joistain kerrostaloista puuttuu neljäs kerros, sillä neljä on huonon onnen luku, sillä se muistuttaa sanaa kuolema.

14. Jos talossa on vähemmän kuin 6 kerrosta siinä ei ole hissiä (tässä asunnossa hissillä ei pääse kerroksiin 2-4).

15. Myös jokivesi on saastunutta, kuva kertonee enemmän kuin 1000 sanaa. Alla oleva kuva ei ole mikään harvinainen näky.

DSC_0316-normal.jpg

 

16. Mainoksissa ja katalogeissa käytetään länsimaalaisia malleja, koska se kuulemma luo kiinalaisille kuluttajille illuusion paremmasta laadusta ja hyvästä brändistä.

17. Kännykkään lähetetään kokoajan mainosroskaa luonnollisesti kiinaksi ja aika usein myös joku soittelee jotain mainospuheluita. Itse isken aina luurin korvaan, sillä en kumminkaan ymmärrä mitään ja useimmiten en edes vaivaudu vastaamaan.

18. Vaikka huoneeni ei hengitä yhtään osoittautui se silti omaavansa jännittäviä "ilmastointikanavia" ts. sängyn vieressä olevan yöpöydän takana oli puolentoistalitran pullon pohjan kokoinen reikä, josta yhtenä sateisena perjantaina tuli huoneeseeni tulvimalla vettä. Enpä ole koskaan ennen joutunut kokemaan sitä, miltä tuntuu kun huoneessa on nilkkoihin asti vettä. Kolme tuntia sen kuivaamiseen meni ja kun soitin isännöitsijälle ja se kävi katsomassa lupasi, että toi reikä tullaan tukkimaan.

Eipä sitä reikää kukaan tullut korjaamaan mun lähtöä ennen ja tuskin sen jälkeenkään. Seuraavalle asukille tulee siis iloinen ylläyts jonain sateisena päivänä. Tosin ei siitä reijästä tulvinut kuin sinä yhtenä kertana, sillä se vaatii suuren sademäärän ja sen lisäksi sen, että mun huoneen vieressä ollut parveke ei enää pysty suodattamaan tarpeeksi vettä pois ja koska se oli rakennettu hieman kaltevaksi mun asunnon suuntaan niin tietyn vesimäärän ylitettyä siitä seinässä olleesta reijästä tulvi vettä sisään...

Jeps, se siitä sitten. Riisipallo is dead, long live Riisipallo.