Eli siis satunnaista sälää (tapahtumia, kuulemiani juttuja, havaintoja jne.), mitä on tullut vastaan numeroituina siinä järjestyksessä, missä asiat sattuvat tulemaan mieleen (järjestykselle ei siis ole mitään sen ihmeempää syytä).

1. Kiinalaiset on tosi tarkkoja tuotteiden brändeistä, joissain tapauksissa sen ymmärtää, sillä esim. jos saippua on kuuluisan brändin valmistamaa (ja myös kalliimpaa) niin on epätodennäköisempää, että sillä on mitään sivuvaikutuksia, kuten ihottumaa, syöpää tms. Joissain tapauksissa taas, kuten nenäliinojen kohdalla, en ymmärrä sitä, sillä ainakin ostamani halpis nenäliinat vastaa suomalaisia nessuja, joten en tiedä, mitä eroa niillä on kalliisiin brändeihin verrattuna (tosin tietty osassa nenäliinoissa on jokin erikoistuoksu, joka nostaa hintaa).

2. Kun oltiin kaupassa ja AC:n kiinalainen tuttu osti alennustuotteita työpaikalleen työpaikan laskuun myyjä sanoi: "Jos ostat tän työpaikallesi ei me anneta mitään alennusta, sun pomo on kumminkin rikas niin sillä on varaa maksaa täys hinta". Pitkän väännön jälkeen tuotteet saatiin kuitenkin ostettua alennushinnoilla.

3. Olen päätynyt mystisesti syömään japanilaisissa pikaruokaloissa (Sukiya), koska niissä tiedän, miten tilataan ja mitä saan. Kävin kyllä yhdessä AC:n asunnon läheisessä pienessä kiinalaisessa lounaspaikassa ja aamiaisen tilaaminen menee ihan ok, koska niillä oli settejä, joista voi valita, mitä haluaa syödä. Kun yritin syödä päivällisen siellä olisi ruoka pitänyt valita listasta pala-palalta itse yritin tätä, mutta kun en ymmärtänyt listasta muuta kuin "noh tossa on jotain lihaa" ja yritin tilata vain sen myyjä meni hieman vaikeaksi ja yritti englanniksi kysellä jotain mutten ymmärtänyt mistä oli kyse. lopulta myyjä päätyi valitsemaan mulle joitain ruokia listasta, kun ruoka tuli ymmärsin myyjän hämmennyksen: se mitä olin ensin pyytänyt ainoana ruokana oli kaksi pihviä ilman mitään muita lisukkeita, myyjän ansiosta sain kuitenkin myös riisin, papuja ja jotain muuta, mistä en tiedä, mitä se oli. Hyvin siis kaikki päättyi, mutta tilanne oli sen verran vaivaantunut, että päätin tulevaisuudessa syödä paikoissa, joissa osaan tilata. Myyjät olivat kyllä kohteliaita ja kävivän useammin kuin kerran kysymässä oliko ruoka ok.

Muutenkin olen ostellut ruuaksi aikapaljon kaikkia japanilaisia juttuja, mistä tulee taas mieleen se, kun olin lontoossa ja päädyin ostamaan ruokani hostellin läheisestä korealaisesta pikkukaupasta, sieltä kun sai kaikkia japanista tuttuja tuotteita...

4. Kuljen nykyään päivittäin bussipysäkiltä tehtaalle, mihin menee kävellen noi 15-20min, kaikki ohi ajavat kiinalaiset kääntyy katsomaan taakseen ja välillä tervehtivät mua ja jotkut on (ilmeisesti) tarjonnut kyytiäkin. Vastaavaa ei tapahdu itse Shanghaissa, mutta heti kun menee ohonkin lähiöön, jossa ei erityisemmin ole ulkomaalaisia saa paljon huomiota osakseen. Ongelmana vain on se, etten ymmärrä kiinaa ja kun kiinalaiset tulevat puhumaan mulle ja vaikka yritän ilmaista etten ymmärrä, puhe vaan jatkuu ja jatkuu. Toisekseen tehdaslähiössä kukaan ei tunnu puhuvan englantia, joten ainut tapa kommunikoida on heilutella käsiä. Hymyilemällä pääsee aika pitkälle.

5. Shanghailaiset suhtautuvat positiivisemmin ulkomaalaisiin kuin Shanghain ulkopuoleisiin kiinalaisiin esim. Shanghailaiset vuokraavat asuntonsa miekuiten Shanghailaisille tai ulkomaalaisille. Ilmeisesti oletuksena on, että ulkomaalaiset ovat siistimpiä ja aiheuttavat vähemmän ongelmia kuin Shanghain ulkopuoliset kiinalaiset. Suhtautuminen ei kuitenkaan ole samanlainen kaikkialla Kiinassa, aika monissa paikoissa ulkomaalaisiin suhtaudutaan vihamielisesti.

6. On olemassa sekä 1 yuanin (=0,122 euroa) seteli ja kolikko. Kun sain setelin käteeni ekan kerran luulin sitä feikkirahaksi, mutta myöhemmin selvisi, että kyllä se on aito. Ilmeisesti Shanghaissa ei tykätä käyttää 1 yuanin seteliä, vaan käytetään pääasiassa kolikoita. Kuulemma Pekingissä käytetään enemmän 1 yuanin seteleitä.

7. Shanghai on mielestäni turvallinen ja rauhallinen kaupunki (jos ei sekavaa liikennettä lasketa). Ihmiset myös auttavat mielellään, jos eksyt tai tarvitsen muuten apua 8esim. kantamaan matkalaukkua, etsiessä jotain tiettyä kauppaa). Tosin, jos etsit jotain erikoista (kuten nettikaapelia) kannattaa se kirjoittaa paperille ja näyttää lappua vastaantuleville yl. opastus tulee kuitenkin englanniksi (Shanghain keskustassa, tehtaan lähistöllä tulee vain pitkä kiinankielinen selitys, mutta käsien heiluttelun perusteella ymmärsin, minne piti mennä).

8. Kannattaa pääasiassa matkustaa metrolla, jos matkustaa bussilla, kirjoita millä pysäkillä haluat jääd'ä pois lapulle ja pidä huoli siitä, että tiedät, miltä pysäkki näyttää, sillä ketään ei kiinnosta osaatko jäädä oikealla pysäkillä pois.

9. Kun kiinalainen nainen tekee abortin hän ei useampaan viikkoon saa astua mihinkään rakennuksiin, sillä hän kantaa sisällään kuollutta sielua.

10. Kun kiinalainen on kuollut tämän asunyo suljetaan joksikin aikaa (en muista kuinkapitkäksi) ja ikkunat peitetään (sielut vahingoittuvat auringon valosta) ja kun tuo tietty aika on kulunut sukulaiset kokoontuvat asuntoon ja pitävät meteliä joillain soittimilla, jotta sielu osaa lähteä tuonpuoleiseen. En ole varma muistinko nyt kaikkia yksityiskohtia...

11. Asenne Kiinaan turvallisena maana vaihtelee ihmisittäin esim. venäläinen työkaveri sanoi pitkään pitäneensä kiinaa mailman turvallisimpana paikkana kunnes oli nähnyt jonkun dokumentin, jossa oli kerrottu kiinalaisista sarjamurhaajista (tätä ennen hän ei ollut uskonut, että kiinassa voisi olla murhaajia). Samainen venäläinen pitää kiinalaisia myös hyvin liberaaleina. Toisaalta taas sen perusteella, mitä itse tiedän kiinalaisesta politiikasta ja, mitä olen kiinalaisilta kavereiltani kuullut en välttämättä sanoisi kiinaa hirveän liberaaliksi valtioksi...

12. Kiinassa pidetään kohteliaisuutena (uutta työpaikkaa kohtaan), jos vaihtaessaan työpaikkaa tuo mukanaan kaiken entisen työpaikan salaisen datann (käytännössä siis kaikki työntekijät kopioivat kaikki työpaikkansa yksityiset datat itselleen). Suomessa tätä kutsuttaisiin teollisuusvakoiluksi, mutta Kiinassa se on kansan tapa, joten sitä ei edes rinnasteta vaikuiluun.

13. Kiinalaiset, jotka eivät ole käyneet Kiinan ulkopuolelle tuntuvat käsittävän nettisensuurin, niin että jotkut sivustot nyt vaan ei näy Kiinassa ja uskovat, että jotkut muut sivustot (esim. ne mitä kiinalaiset käyttää) ei näy Euroopassa. Käytännössä ajatellaan siis niin, että facebok on joku Eurooppa/Amerikka juttu ja QQ sen kiinalainen versio, vastaavasti youtube on Eurooppalainen/Amerikkalainen juttu ja sitten on vastaavia kiinalaisia sivuja.

14. Kuulemma Kiinassa nykyään maksetaan eläkettä, jos maksaa valtiolle veroa (verojen maksaminen ei kuitenkaan ole pakollista). Tämän takia kuulemma etelässä asuvista maanviljelijöistä on tullut rikkaita, koska voivat tuottaa koko vuoden tuotteitaan myydä ne ja maksaessaan veroja voivat jäädä eläkkeelle 55-60 vuotiaana ja elää sen jälkeen valtion maksamilla eläketuloilla. Kuulin tän niiltä Harbinilaisilta, mutta koska en ole tavannut ainuttakaan maanviljeliää, en osaa sanoa pitääkö juttu paikkansa.

15. Jutellessani AC:n kiinalaisen kaverin (tästä eteenpäin L) kanssa, joka on asunut Suomessa ja menee taas Suomeen töihin pariksi vuodeksi hän sanoi: "Suomi on rakentanut niin hyvän systeemin, että siellä on paljon ihmisiä, joista on tullut laiskoja, eivätkä siksi tee mitään, mutta Kiinassa systeemi on ollut niin huono, että meidän on vaan pitänyt pärjätä omillaan, joten kiina kapitalismi on melko hyvä." Ts. vaikka Kiina on virallisesti kommunistinen valtio tuntuvat kiinalaiset suhtautuvan Kiinaan hyvinvoivana kapitalistisena valtiona ja Suomi näyttää kommunistiselta... vaikka Suomi on virallisesti kapitalistinen. Perspektiivit on mielenkiintoisia.

16. Turistikohteiden läheisyydessä väijyy tyyppejä, jotka haluaa päästä treenaamaan  englantia osa voi olla ihan mukavia, mutta yhdestä miehestä en meinannut päästä millään eroon ja se oli muutenkin tosi rasittava. Täytyisi oppia olemaan tylympi vastaavissa tilanteissa.

17. Mun pitäisi kuulemma etsiä itselleni kiinalainen mies, koska silloin musta tulisi rikas ja se mies ostaisi mulle BMW:n... uskoo ken tahtoo + mun mielestä melko huono syy mennä jonkun kanssa naimisiin.

18. Tehtaalla (ja kiinassa muutenkin) on aika yleistä, pistää märkä pyyhe pähän, kun on kuuma. Siksi itsekin istun tehtaalla märkäpyyhe päässä, vaikka se hassulta tuntuukin.

Olisi näitä varmaan muitakin, muttei nyt tule muita mieleen. Vielä pari kuvaa metro-ostos-tunnelista, jonka joitain alueita kutsutaan nimellä Shanghai Open Museum (ne siis kuvaavat Shanghaita vanhoina aikoina). Koko ostos alueen nimi taisi olla Hong Kong shopping center tms.

20130706_145452-normal.jpg

20130706_145549-normal.jpg

Meillä on muuten kala keittiössä lasimaljassa... Lievästi  sanottuna ankeat elinolosuhteet.

20130712_093449-normal.jpg

Sain muuten eilen kokea sen mustan möhnän, mitä meidän tehtaan naapurin piipusta tulee. Ikkuna oli auki (kosa on kuuma ja tehtaassa ei ole ilmastointia), yhtäkkiä huomasin, että pöydälle on ilmestynyt mustia läiskiä samoin mun käsiin ja kun käännyin kysymään työkavereilta ilmeistä päätellen olin myös kasvoilta laikukas. Se näytti jotenkin noelta, mutta oli kosteaa niin luulisin, että se oli jotain muuta... noh tulipahan sekin koettua.