Koska en ole vieläkään saanut aikaiseksi käydä läpi kuvia niin laitellaan sitten näitä. Unohdin tosiaan edellisessä postauksessa kaikkia ihan perusjuttuja, joten tämä sisältää aika paljon niitäkin.

1. Turvatarkastukset. niitä on aina, kun olet menossa metroon. Tosin turvatarkastukseen ohjaajat ovat sen verran laiskoja etteivät aina jaksa pakottaa ihmisiä laittamaan laukkujaan läpivalaisuun, joten itsekin aika usein vain kuljen ohi. Kuitenkin esim. lentokentältä metroon mentäessä ollaan huomattavasti tarkempia.

Turvatarkastukseen joutuu myös mennessään Shanghain museoon ja se on aina pakollinen. Kyseisessä tarkastuksessa joutuu myös kulkemaan aina metallinpaljastimen läpi. Tämän lisäksi, jos laukussasi on vesipullo tai muita nesteitä niin turvatarkastajat käskevät juomaan pullosta varmistaakseen, että se on jotain nuotavaa, eikä räjähde (ilmeisesti juotavia nestemäisiä räjähteitä ei ole vielä keksitty).

Myös rautatieasemalla on turvatarkastus, jossa joutuu metallinpaljastuksen läpi kävelyn ja laukun läpivalaisun lisäksi seisomaan jollain korokkeella niin, että tarkastaja voikäydä kroppasi vielä erikseen läpi jollain metallinpaljastus jutulla (en tiedä, mikä sen nimi on)

2. Kraanasta tulevaa vettä ei missään nimessä saa juoda, edes keitettynä. Kiinalaiset kestävät jonkinverran kraanaveden bakteereita, joten saattavat tarjota kraanavettä keitettynä. Länsimaalaisen kroppa ei sitä kuitenkaan kestä. Tämän lisäksi en myöskään suosittele syömään hedelmiä, jotka on pesty paikallisella kraanavedellä. Tämä sisältää myös ne kaupasta valmiiksi ostetut hedelmä lajitelmat. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia pesemättömien hedelmien kanssa (olen laiska enkä jaksa käyttää pullovettä), mutta pestyjen hedelmien kohdalla on vatsani useimmiten mennyt sekaisin. Jälleen kerran: kiinalaisten vatsa kestää paikallista kraanavettä jonkinverran, joten he pesevät hedelmänsä sillä, joten ole varovainen, kun sinulle tarjotaan pestyjä hedelmiä (mieluiten kuori ne, jos voit).

Myöskään kaikki pullovedet eivät ole täysin puhtaita, joten ei kannata ostaa niitä halvimpia. Suositelen ostamaan Nongfu spring nimistä merkkiä se on halvemmista lajikkeista kaikkein puhtain ja tietty jotkut kalliimmat brändit ovat vielä puhtaampia. Tämä ei nyt sitten ole mikään vitsi, sillä olen itse saanut ruokamyrkytyksen pullovedestä, joka ei olut täysin puhdasta ts. veden hinnasta ei kannata tinkiä, vaikka muuten haluaisikin päästä halvalla.

3. Vesihanat ovat aika mielenkiintoisia. Yleensä niissä on vipu jota väännetään ylhäältä alaspäin tai sivullepäin (riippuu vähän hanasta). Joissain paikoissa on kuitenkin myös länsimaisia hanoja. Suihkun tappi-osa (en nyt tiedä, mikä sen nimi oikeasti on) on oletuksena ylhäällä ts. oletuksena suihku on päällä ja jos haluaa käyttää suihkun vesihanaa pitää tappi erikseen painaa alas.

4. Kun uusi kauppa tai muu liikeyritys avataan poksautetaan sen edessä sähikäisiä (itseasiassa aika iso määrä, joten kannattaa kiertää kaukaa, jos huomaa). Ne karkottavat pahoja henkiä ja tuovat muutenkin onnea. Kaupan edessä on myös muutamien päivien ajan koristeltuja kukka-asetelmia.

Erittäin huono esimerkki kukka härpäkkeistä juuri avatun kaupan edessä (en kehdannut jäädä räpsyttelemään kuvia pitkäksi aikaa).

20130829_143020-normal.jpg

5. Kiinalaiset kerääntyvät puistoihin viettämään aikaa, tanssimaan, treenaamaan, tapaamaan muita ihmisiä jne. Käytännössä puistoissa on lähes aina vähintään, joku tanssimassa ja tanssiin voi kuka tahansa liittyä (eikä  se siis maksa mitään).

6. Kaduilla ajaa välillä (varsinkin siellä tehdasalueella) pyöräilijöitä, joiden pyörässä on kiinni iso lava, jolla on esim kasa rautatankoja tms. painavannnäköistä tavaraa. Useimmiten olen miettinyt, miten kyseiset pyöräilijät pysyvät lastinsa kanssa tasapainossa.

7. Kiinassa rakenetaan ja kunnostetaan rakennuksia jatkuvasti ja usein rakennustelineet on tehty bambusta, eikä metallista. Rakennustöiden takia jossain myös lähes aina räjäytetään jotain, joten siitä ei kannata huolestua.

8. Nyt kun olen elellyt ilman TTY: verkkoa (menetin vpn:n TTY:n tunnusten mukana valmistuessani), niin täytyy sanoa, että jos haluat saada yhteydet koko verkkoon Kiinassa ollessa kannattaa hankkia maksullinen vpn (Astril) tai pitää kiinni jonkun yliopiston tms vpn:stä. Proxyt ei kunnolla toimi, suurin osa niistä on nimittäin blokattu ja toi palomuuri blokkaa yl. toimivan proxyn 2-10minuutissa (oman kokemukseni mukaan).

Itseäni tuo ei haittaa hirveästi muutoin kuin gmailin osalta, sillä Kiinan hallituksen ja Googlen välien ollessa huonot Googlen palveluita häiriköidään koko ajan, joten ne toimivat välillä todella huonosti ja joskus eivät ollenkaan. Mielenkiintoista sinäänsä, että suomalaisen kännykän avulla pystyn käyttämään gmailia ilman ongelmia. Samoin kuin gtalkin avulla voin käyttää gmailin chattisovellusta (jota on selaimessa lähes mahdoton käyttää, koska yhteys katkeaa kokoajan).

Kanattaa myös välillä tottua siihen, että selaimesi joutuu ns. hyökkäyksen kohteeksi (tämä on itesasiassa pääsyy, miksi rupesin käyttämään enemmän TTY:n verkkoa) ts. kun yrität yhdistää jollekin tuntemallesi sivulle esim. linkedin.com saattaa vastauksena tullakin jokin ihan random haittasivu, jolla haluaa asentaa koneellesi vakoiluohjelmia yms. oman läppärini palomuuri onneksi blokkaa kyseiset hyökkäykset tehokkaasti, mutta välillä on melko rasittavaa seurata, kun f-secure ja Kiinan palomuurin tai jonkun muun tahon ohjaamathyökkäykset tappelevat keskenään. Näitä "hyökkäyksiä" ei kuitenkaan tule, jos käytät vpn:ää. Itse en viitsi kuitenkaan hankkia maksullista vpn:ää (ilmaiset eivät toimi, kokeiltu on) yhdeksi kuukaudeksi, sillä lyhin aika joksi vpn:n yleensä voi hankkia on 3kk... ja tän nykyisen netinkin kanssa elää.

9. Tölkkien avausmekanismi on Kiinassa erilainen kuin länsimäissä. Kuva kertoo enemmän kuin sanaselitykset:

20130805_124913-normal.jpg

Toi metallilärppä siis vedetään tuosta kokonaan irti. Jätin sen tuohon kuvaa varten. Ekaa kertaa tölkkiä avatessani luulin, että sen avausmekanismi oli rikki (tota pitää vetää aika voimakkaasti, jotta se irtoaa), mutta myöhemmin selvisi, että se on  vain erilainen.

8. Jos ostat kiinasta tietokoneen, johon on asennettu Windows on se yleensä feikki Windows. Siihen on myös oletuksena asennettu sovellus nimeltä QQ, joka on siis kiinalainen vastine fb:lle. QQ sisältää myös automaattiset vakoilusovellukset, jotka välittävät kaiken datasi Kiinan hallitukselle (myös suosittu WeChat on on osa QQ:ta). Tämä ei ole mikään salaissus. Toisaalta, jos et häiriinny ajatuksesta, että fb, gmail ja kaikki muutkin Googlen palvelut, skype, whatsapp, outlook (ja mahdollisesti myös perus windows, android, Apple) välittää kaiken datasi USA:n hallitukselle niin miksi välittäisit siitä, että datasi menee myös Kiinan hallitukselle?

Nykymaailmassa on aika vaikea välttyä siltä ettei jokin hallitus vakoile sinua.

9. On jokseenkin mielenkiintoista, miten agressiivisesti tehtaan omistaja (venäläinen kasvanut nuoruutensa Neuvostoliitossa) ja pomoni (saksasta, ei mitään hajua onko viettänyt nuoruutensa länsi- vai itä-saksassa) suhtautuvat kaikkiin noihin vakoilujuttuihin esim. gmailia ei saa käyttää tässä tehtaassa, eikä myöskään outlookia, Googleen suhtaudutaan muutenkin aggressiivise vihamielisesti. Rehellisesti sanottuna en hennonnut sanoa, että käyttivät he mitä tahansa palveluita, jotka sijaitsivat missätahansa maailman kolkassa joku hallitus voi milloin tahansa vaatia ne omikseen. Toki ymmärrän, että ihmiselle, joka on kasvanut Neuvostoliiton kaltaisessa maassa tällaiset hallitusten vakoilujutut aiheuttavat suurempaa vastustusta kuin keskimäärin monissa muissa. Käytännössä kuitenkin on aika tura olettaa, että niin kauan kuin olet yhteydessä verkkoon kellään olisi oikeasti todellista yksityisyyttä.

Kuten yksi tuttuni sanoi: "Niin kauan kuin olet olemassa, joku vakoilee sinua kumminkin." En nyt kuitenkaan tarkoita, että tukisin ihmisten vakoilua, mutta kylmä totuus nyt vain on se, että teki sitten mitä tahansa niin jollain on kumminkin jokin keino vakoilla ja joskus asioista hysterisointi ei auta tilannetta mitenkään. Kuten V sanoi, kun juttelin tuosta Yhdysvaltojen vakoilu jutusta hänen kanssaan: "Kuten yksi paikallislehti (Californiassa) kirjoitti: Olitko todellakin yllättynyt kuullessasi, että Yhdysvaltojen hallitus vakoilee meitä monien sovellusten kautta?" Pakko myöntää, että olin V:n kanssa samaa mieltä, ei se minään yllätyksenä tullut.

Toisaalta, pakko myöntää, että itsekin olen välillä hieman vainoharhainen näiden asioiden suhteen ja useimmiten mietin aika tarkkaan, mitä maileihini kirjoitan (välillä jopa tekstiviestejäni), sillä kaikki mikä päätyy verkkoon pysyy siellä, tavalla tai toisella. Mutta ehkäpä voin lopettaa tämän poliittisen osion tähän.

10. Tosta vakoilujutusta tuli mieleen toinen huvittava sivuhuomio: sain joltain kiinalaiselta firmalta kutsun Shanghaissa pidettävään koulutustilaisuuteen, joka liittyy siihen, mitä teen työkseni. Kaiken kukkuraksi se oli nimenomaan tekniseen koulutukseen eli kyseinen firma riesi, että olen koodaaja, enkä pelkkä kyseisen sovelluksen käyttäjä. Eli, kuten sanottua, olit kuka tahansa niin jokin taho sinua kumminkin vakoilee.

Myös venäläinen työkaverini, joka hoitelee myyntityötä tehtaalla on saanut useilta kiinalaisilta fimoilta mailiinsa kutsuja myyntitöihin liittyviin koulutuksiin. Tosin rehellisesti sanottuna epäilen tietojen lähteeksi Linkediniä, mutta se, miten kyseinen firma on onkinut yksityisen mailini käsiinsä olisi mielenkiintoista tietää.

11. Kiinalaiset taksikuskit ja välillä tavalliset ihmisetkin tarjoavat melko agressiivisesti kyyti palveluitaan varsinkin metroasemilla ja kuten aiemmin mainitsin tuolta tehdasalueelta poistuessani/tullessani kyytiä tarjotaan jatkuvasti. Hinta vaihtelee luonnollisesti matkan pituudesta, mutta se kannattaa neuvotella etukäteen, varsinkin noiden yksityishenkilöiden kanssa. Itse en noita kyytejä viitsi käyttää, mutta esim. venäläinen työkaverini käyttää niitä aina. Näihin kyydin tarjoajiin kuuluvat siis myös skootterit ja moottoripyörät sekä kuljetusväline jota kutsutaan nimellä tuktuk se on jonkinlainen mopo, jossa on vaununtapainen osa kiinni, joskus vaunuosio on katettu joskus ei ja välillä se saattaa näyttää peräkärryltä välillä se kattaa koko mopon niin, että se näyttää vähän itserakennetulta mopoautolta.

12. Kiinassa teknisten laitteiden korjaaminen on edelleen halvempaa kuin uudenostaminen, joten esim. tuolla tehdasalueella saattaa nähdä nuoria miehiä kadulla korjaamassa ompelukoneita ja alueella on monia pikkupuoteja joihin voi viedä tekniset laitteensa korjattavaksi. Kannattaa kumminkin muistaa, että jos viet läppärisi korjattavaksi voit olla varma, että kovalevylläsi oleva data kopioidaan, kuten sanoin edellisissä hajatelmissa tämä on maan tapa, eikä sitä pidetä varastamisena, vakoiluna tms.

13. Kiinassa rakennetaan usein todella huonolaatuisia rakennuksia, mikä onkin syynä jatkuviin kunnostustöihin. AC:n mukaan Kiinassa tarvitaan paljon arkkitehtejä lähinnä siksi, että säännöllisin väliajoin rakennukset on pakko ajaa käytännössä maantasalle jarakentaa uudestaan. Tätä tapahtuu kuulemma vähintään joka kymmenesvuosi.

14. Kiinan hallitus haluaa saada lisää turisteja yms. joten nyt kun suuret kaupungit on jo muokattu vastaamaan länsimaalaisia turistikohteita on tämä uudelleenrakennusmania sirtymässä maaseudulle. Samalla siis aika paljon kiinalaista maaseutua on häviämässä esim. kaverini (tästä eteenpäin Y), jonka perheellä oli aikoinaan oma omakotitalo ja jonkinlainen maakaista menettivät kyseisen rakennuksen ja maapalstansa Kiinan hallitukselle ja saivat tilalle kerrostalo asunnon. Kerrostalon asunto määräytyy säännöllä 50 neliötä/henkilö. Y:n perhe on kolmihenkinen, joten saivat siis 150 neliöisen kerrostalo asunnon. Tähän ei ihmisillä itsellään ole mitään vaikutusvaltaa, sillä hallitus omistaa kaiken maan (kuten jokainen historian tunneilla kuunnellut hyvin tietää).

15. Kiinalaisilla on tapana kasvattaa paljon hedelmiä yms. omalla parvekkeellaan. Shanghaissa jotkut myös hyödyntävät julkisilla paikoilla olevia kukkkaistutuksia eli poistavat kyseisiin "kukkaruukkuihin" kaupungin istuttamat kukkaset ja laittavat omat viljelyksensä niiden tilalle.

16. Kiinalaiset ovat tottuneet siihen, että samassa huoneessa/sängyssä nukkuu paljon ihmisiä. Esim. selitys oman huoneeni suurelle sängylle on yksinkertaisesti se, että jos olisin kiinalainen tässä huoneessa saattaisi lisäkseni asua 2-3 muuta ihmistä ja kaikki nukkuisivat samassa sängyssä. Kiinassa on muutenkin normaalia, että esim. kaverit tulevat asumaan pitkiksikin ajoiksi luoksesi (tarkoitan sis useita kuukausia).

17. Se kuuluisa yhden lapsen politiikka ei selkeästi täysin pidä paikkaansa, sillä L:llä on yksi sisko ja toisela kaverillani I:llä on kaksi veljeä. Tosin nykyään (ilmeisesti, jottei tyttölapsia hylättäisi niin paljon), jos ensimmäinen lapsi on tyttö saa hankkia myös toisen lapsen ilman lisäveroja.

18. Jos tulet kipeäksi kiinassa on kannattavampaa hankkia kiinalaisia lääkkeitä, eikä länsimaalaisia (tai länsimaalaisia muistuttavia kiinalaisia lääkkeitä), sillä perinteisellä kiinalaisellä lääketieteellä on pitäkä historia ja kiinalaisia lääkkeitä myyjät osaavat annostella ne oikein, mikä ei täysin päde länsimaalaisiin lääkkeisiin.

Pari kuvaa kuuluisasta perinteisestä apteekista (Hangzhousta):

20130728_151749-normal.jpg20130728_151744-normal.jpg

Kiinalaisia lääkkeitä ei kuitenkaan tarvitse ostaa erikoisapteekista normaaleistakin yleensä löytyy.

Ehkäpä tässä oli näitä tarpeeksi tälle kerralle...