Elikkä eilen oli eka varsinainen työpäivä, jka alkoikin sitten mielenkiintoisesti. Meni työpaikalle (joka on melko pitkän matkan päässä Shanghain keskustasta matkaan meni täältä sinne noin kaksi ja puoli tuntia metro+bussi-yhdistelmällä) työkaverin kanssa, sillä en olisi osannut mennä sinne yksin ja viimeinen pätkä kuljettiin sitten sähkömopon kyydissä. Kiinalainen liikenne noin ylipäätään on aika mielenkiintoista ts. liikutaan vähän miten sattuu ja puikkelehditaan aina sieltä, missä sattuu olemaan tilaa. Autot myös tööttäilee jatkuvasti juurikin siksi, että ne on tiellä välillä vähän miten sattuu. Liikennevaloissa ei myöskään kannata luottaa siihen, että valojen ollessa vihreinä kävelijoille ei autoja silti tulisi tienyli. Tietenkin myös täysin äänettömät sähkömopot/skootterit aiheuttavat välillä hämmennystä, koska pitää muistaa myös isommilla kävelykaduilla vilkaista taakseen, jos vaihtaa tien toiselta puolelta toiselle.

Tehdasrakennus oli ulkoapäin melko kolkkko, mutta toisaalta niin ne näytti kaikki olevan. Mun työpoaikka on siis vaatteita tuottava pieni saksalainen firma, jonka tehtaalla olen töissä ja kyseinen tehdas sijaitsee tehdasalueella, jolla on muitakin kangas, vaate, kankaanvärjäys yms. tehtaita.

20130704_102325-normal.jpg

Tehtaan ruokala. Tehdas tarjoaa lounaan ja päivällisen.

20130704_102306-normal.jpg

En ottanut kameraa mukaan, joten kaikki kuvat on otettu mun kännykkä kameralla. Kyseinen tehdas, jossa olen töissä, on erikoistunut aloittelevien vaatesuunnittelijoiden mallistojen julkaisemiseen. tehdas haluaa myös käyttää kalliita materiaaleja ja panostaa laatuun, mikä tietenkin johtaa siihen, että tehtaassa on töissä monipuolisempia käsityöläiskiinalaisia kuin perusvaatetehtaassa. Kuulemma oli vaikea saada työntekijöitä, sillä monet ompelijat ovat erikoistuneet vain yhteen asiaan esim. omepelemaan suoraa saumaa ja käsittelemään halpoja ja huonolaatuisia materiaaleja, minkä takia kieltäytyvät työskentelemästä kalliimpien materiaalien kanssa. Ompelijoiden lisäksi tehtaassa on töissä kaavoittajia, jotka siis tekevät ja leikkaavat kaavat käsin vaatesuunnittelijan luonnosten perusteella.

Työpaikkani viereisessä tehtaassa värjätään vaatteita ja kuulemma sateisina päivinä ei kannata pistää hyviä vaatteita päälle, sillä piipusta tuleva savu/moska, mikä lie tulee sateen mukana alas ja värjää vaatteet, kasvot ja ihan kaiken mustaksi ja sitä on kuulemma vaikea saada vaatteista pois, joten vaate on käytännössä pilalla.

Mun työnkuvaan kuuluu rakennella noille IT järjestelmiä ja eka päivä kuluikin lähinnä asioiden asentamiseen yms. ja koska asentumiseen meni niin kauan sain luvan kierrellä kylässä (aluetta kutsutaa kyläksi, vaikka se on käsittääkseni Shanghain lähiö). Valitettavasti oli todella kuuma (noin 36 astetta) ja en aamulla kiireessä ehtinyt ostaa vesipulloa, niin en kierrellyt kuin vajaan tunnin.  En hirveästi kehdannut ottaa kuvia, kun kaikkialla oli ihmisiä ja yhden kuvan kohdalla tuli yksi tyyppi höpöttämään mulle jotain tosi pitkään, enkä tajunnut mitään (pitäisi opetella muistamaan se "en ymmärrä kiinaa").

Tää oli käsittääkseni jonkun talo ja sieltä sattui tulemaan joku ulos heittämään jätteet vieressä olevaan jokeen (näkyy alempana). Shanghai on muutenkin melko likainen ihmiest heittelevät surutta roskia maahaan (myös metrossa, kun nenänsä on niistänyt voi nenäliinan heittää lattialle). Muutenkin kun kaupungilla kävelee kengät ja jalat tulee nopeasti likaisiksi ja ilmassa on jokin outo lemu, mutta siihen tottui niin nopeasti etten haista sitä enää.

20130704_104335-normal.jpg20130704_104330-normal.jpg20130704_104326-normal.jpg20130704_103049-normal.jpg20130704_102518-normal.jpg

Kuten kuvista näkyy maisema on aika erilaista kuin keskustassa, mikä ei tosin ole mikään yllätys. Suurin osa tehtaiden työntekijöistä myös asuu tällä alueella, joten siellä on kaikki peruspalvelut tarjolla.

Mitäpä muuta... työporukka vaikuttaa mukavalta ja mulle järjestettiin jokin tervetuliaisillan vietto, jossa sitten kuuli kaikkia juttuja kiinasta ja muotisuunnittelusta ja monesta muusta. Ajattelin kuitenkin kirjoitella noista havaintoja kiinasta erikseen niin siitä lisää myöhemmin.

Tänään mulla oli etätyöpäivä, joten poikkesin välissä Shanghain museossa. En ottanut kameraa mukaan, koska oletin ettei museossa voi valokuvata, mutta se olikin sallittua, joten kuvailin taas kännykällä. Shanghain museoon pääsee ilmaiseksi, joten olen päättänyt jakaa vierailuni osiin, niin että ehdin katsella pidempään eri asioita. Tänään kiersin läpi keramiikka/posliini ja maalaus (johon kuului myös kalligrafia) kerrokset.

Shanghain museon aula.

20130705_144616p-normal.jpg

Kahvila

20130705_144817-normal.jpg

Muutama kuva keramiikka/posliinii kerroksesta (otin enemmänkin, mutta kännykällä ei saanut hirveän tarkkoja kuvia ja noi on parhaat). Toi eka on jotain posliinin esiastetta ja toinen oikeeta posliinia.

20130705_150008-normal.jpg

20130705_150753-normal.jpg

Kun olen itsekin maalannut posliinia niin, noita posliinimaalauksia katsellessa tuli väkisinkin mietittyä miten paljon työtä tollasen väkertäminen on vaatinut, kun silloin on maalausmateriaalitkin ollut jokseenkin vaikeammin käsiteltäviä kuin nykyään.

Maalausosiolta ei oikein tullut onnistuneita kuvia. Täytyy Suomeen palattua taas maalailla musteella. Sillä kun saa halutessaan aikaan niin monipuolista jäälkeä.